Stemmen er til for å brukes

Hei! Du! Du, ja! Har du fått et valgkort i posten i høst? Bra! Har du tenkt å bruke det?

«Gjøre SELV!» sier niesen min. Uansett hva det handler om – ta av bleie, ta på bleie, kle på seg, kle av seg, gå, klatre eller spille gitar. Onkel får pent finne seg i å stille seg på sidelinjen mens toåringen gjør det SELV. Hun vil ha rett til å bestemme og kontrollere ting i sitt eget liv.

Sånn har vi vært alle sammen. Vi hevdet vår rett med store bokstaver og med hele kroppen. Det gikk ikke alltid som vi ville – noen ganger måtte vi ha på en blå genser fordi den grønne vi ville ha var møkkete. Men vi prøvde i alle fall, og vi sa klart fra akkurat som min lille niese.

Etter hvert som man blir eldre får man bestemme mer og mer. Kanskje går vi litt lei av alle valgene? Vi skjønner at valg ofte får konsekvenser, at vi må ta ansvar og følger. Noen ganger fører valg med seg masse ekstraarbeid som vi helst ville vært foruten. Så vi lærer oss å velge bort – noen valg lar vi helst noen andre ta seg av.

Om noen ganske få dager er det tid for å velge igjen. Representanter til kommunestyrer og fylkesting over det ganske land skal erstattes eller gjenvelges. Det valget er for viktig til at du kan overlate det til andre.

Vi er så heldige at vi lever i et demokrati. Det gir oss muligheten til å gjøre det samme som toåringen over, bare på makronivå. Til syvende og sist handler nemlig valgene – enten det er kommune- eller stortingsvalg – om retten til å bestemme og kontrollere samfunnet vårt. Akkurat som toåringen får vi ikke bestemme alle detaljer. Men vi kan i det minste prøve å bestemme fargen på genseren.

mange_valg

Jeg skal ikke bruke tid på å fortelle deg hva du skal stemme. Jeg vet ikke hva som er viktig for deg. Kanskje er du opptatt av skole. Kanskje er du opptatt av miljø, og kanskje vil du ha bybane. Kanskje vil du at kommunen din tar i mot alt for mange flyktninger som det er, eller du synes det er viktig at butikkene er stengt på søndager. Kanskje synes du den ene ordførerkandidaten er en kjempefyr og den andre er en gjøk. Sannsynligvis finner du noe du synes er hinsides idiotisk i alle partiprogrammene, det gjør i alle fall jeg. Da synes jeg du skal inngå et kompromiss og finne det partiet du er minst uenig med.

Politikk er ikke noe vits, tenker du kanskje. Det er bare prat, løgner og vås. Jeg skjønner hva du mener. Du finner politikere i alle leire som tar litt mye Møllers tran i valgkampen. Spesielt de som sitter i opposisjon. Det er lett å finne penger til det meste for de som bare trenger å forholde seg til budsjettpotten i teorien.

Samtidig er det sånn at politikerne vi velger faktisk setter en retning. De klarer ikke gjennomføre alt de lover. Noen ganger lover de ting de vet de ikke kommer til å få til også. Men de gjør allikevel noe. Og da er spørsmålet – hva slags noe vil du ha?

Demokratiet er avhengig av at vi bryr oss og bruker stemmeretten. Demokratiet trenger at vi mener noe når det er valg, og at vi putter en lapp som gjenspeiler den meningen i stemmeurnene.

Mandag er valgdag. Da synes jeg du skal finne frem din indre toåring og «gjøre SELV». Bruk stemmen din! Gjør det du kan for å dytte lokalmiljøet ditt i den retningen du ønsker deg.

Godt valg!

Del dette innlegget:

You may also like...

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *