Barn på flukt skal ikke møtes med en mur!

I dag ble Bragernes folk fylt av mennesker som stilte opp for å vise sin solidaritet med Syria og flyktningene, etter et privat initiativ av Carina Brun Farah. Flere organisasjoner stilte opp, blant annet Røde Kors, Buskerud Innvanderråd og Amnesty International. Jeg fikk æren av å holde en appell på vegne av Redd Barna Drammen. Vår appell vil jeg også gjerne dele her:

Barn på flukt fra krig og nød er blant de mest sårbare barna i hele verden. De har opplevd grusomme ting. Mange har mistet sine nærmeste. De har flyktet over havet i små båter og måttet gå mil etter mil til fots.

Rundt omkring i Europa møtes flyktningene med piggtråd, stengsler og vold. I Ungarn bygger de et gjerde som er fire meter høyt og 175 km langt mot grensen til Serbia. Makedonsk politi bruker tåregass. Barn blir utsatt for vold og overgrep. Alt for å stoppe og hindre flyktningene.

Vi må møte mennesker i nød med åpne armer. Ikke en mur.

DSC_0413-2

Deler av den norske politikken snakker om å hjelpe flyktningene der de er. 4 millioner befinner seg i nærområdene til Syria, av dem er over 2 millioner barn. Redd Barna er, sammen med mange andre, på plass der. Vi jobber også langs fluktrutene gjennom Europa. Flyktningene er ved Middelhavet, i Serbia, i Hellas, Italia og i Ungarn. Det er Redd Barna også. Flyktningene er her, hos oss – i lille Drammen. Det er Redd Barna også.

Vi prøver å hjelpe flyktningene – der de er – uansett om det er i Syria, Norge eller ett eller annet sted i mellom. Langs fluktrutene gjennom Europa sover det barn i parker og forlatte bygninger og fabrikker i natt. Barna er sultne, barna er redde, barna er slitne, barna er syke. Vi møter babyer på flukt i Europa som er så dehydrert at vi er redde de kan dø av heteslag. Myndighetene i landene som familiene flykter igjennom evner ikke å møte barnas behov. I stedet bygger Europa en mur. Det har vi gjort lenge. Muren er fysisk, som i Ungarn, og den er byråkratisk.

I takt med at flyktningkrisen vokser, blir muren høyere. Jo flere mennesker som kommer, jo mindre snakker vi om dem som mennesker. De blir en flom, en bølge – eller kriminelle, lykkejegere, terrorister. Vi mister av syne at flyktningene er småbarnsfamilier, barn som har mistet familien sin, barn med blemmer på føttene fordi de har gått så altfor, altfor langt.

Realiteten er så brutal at vi synes det er vanskelig å forholde oss til den. Men vi må huske at flyktningene er mennesker i en desperat situasjon. Det er INGEN av de som velger å sette barna sine i en skrøpelig båt på Middelhavet som tror det er trygt. Ingen tar den risikoen bare fordi de tror at det er så fint og flott i Europa. De gjør det fordi sannsynligheten for å dø der de er er større enn sannsynligheten for å ikke overleve krysningen.

Du og jeg kan sørge for at politikerne våre vet hva som er viktig for oss. At vi, velgerne deres, ønsker et bedre og sterkere politisk press. At vi vil de skal forenkle asylprosessen og gjøre det mulig for de som trenger det å komme seg vekk på lovlig vis. Sånn er det ikke i dag. Vi har lovverk og reguleringer som gjør at mennesker som har en rett til å komme hit må snike og smugles for å nå frem. Egentlig kunne en flyktning satt seg på et fly i Antalya og flydd til Norge. Men selskapene tør ikke å ta dem med, fordi hvis de tar med “feil” folk har de et økonomisk ansvar for å ta dem med tilbake.

Norge må være en pådriver for koordinert innsats i Europa, og vi må stå frem som et godt eksempel. Vi må ta i mot flere av de på flukt, ikke færre. I Libanon er nå hver tredje innbygger syrer. Hvis ikke Europa tar større ansvar for å avlaste nabolandene til Syria vil det før eller senere føre til et fullstendig sammenbrudd i nærområdene også. Da blir flyktningkrisen enda større.

Norge må investere i å få på plass gode mottaks- og beskyttelsessystemer for barna som kommer til Norge, og der de først kommer til i Europa. Samtidig må vi ta inn over oss at et effektivt mottaksapparat også betyr å sikre at vi hjelper dem som er reelle flyktninger og returnerer dem som ikke har rett til opphold.

Statsbudsjettet for 2016 må inneholde mye mer penger til barn – både i nærområdene til Syria, på flukt i Europa og til mottak og bosetting i Norge. Dette må være nye penger som ikke tas fra annet viktig arbeid på bistandsområdet. Vi må investere NÅ.

Kanskje står du nå her på Bragernes torg og tenker at “dette er storpolitikk, det er prat og tomme ord”. Millioner på statsbudsjettet, politisk press og koordinert Europeisk innsats er ganske fjernt fra hverdagen til de fleste av oss.

Heldigvis er det også sånn at i Drammen er det mange organisasjoner og grupper som jobber med asylsøkere og flyktninger i hverdagen. Redd Barna i Drammen har i flere år jobbet med asylsøkerbarn i forskjellige prosjekter. Det har blitt arrangert aktivitetsgrupper og leksehjelp som har gitt mange barn en trygghet og glede i et ellers kaldt og ukjent land.

Hvis du har har lyst til å gjøre en forskjell vil jeg utfordre deg til å gi litt av det som kanskje er det mest verdifulle du har – nemlig tiden din. Ta kontakt med oss, eller en av de andre organisasjonene i byen og meld deg som frivillig – kanskje bare for noen timer en gang i måneden. Hver og en av oss trenger ikke gi så mye før vi til sammen gjør en enorm forskjell i et lite barns liv.

Kanskje din lille innsats er det som skal til for å rive ned enda en mur og gjør at en nykommer i landet vårt endelig kan føle seg trygg og velkommen.

Jeg var glad for å se at det kom en del mennesker til markeringen i et flott vær på torget denne søndags ettermiddagen. Det er viktig at vi møtes og at vi samles rundt det som er viktig i den store sammenhengen. Samtidig vet jeg at Syria er i vinden akkurat nå, med bred mediadekning og dramatiske bilder. Det er viktig å huske på at denne krisen ikke er ny, den har vokst seg større over flere år, og den kommer til å fortsette å vokse. Mitt håp er at vi husker Syria også om en uke, når noe helt annet dominerer mediebildet. Nøden er ikke mindre selv om den ikke er toppsak på VG.

Dersom du ønsker å bidra i det frivillige arbeidet, ta kontakt med Redd Barna Drammen – du finner oss også på Facebook, eller ta kontakt med en av de andre organisasjonene og meld deg til tjeneste der. Husk at jo flere frivillige vi er, jo flere og bredere tiltak og prosjekter kan vi sette i gang.

Hvis du ikke har anledning til å melde deg som frivillig eller holder til andre steder i landet kan du se andre måter å bidra på i denne artikkelen fra Redd Barna. Du kan også donere penger ved å sende sms FLUKT til 2434 (200 kr til Redd Barnas arbeid). Hvis du foretrekker en annen organisasjon, gi gjerne penger til dem i stedet. Akkurat nå er ikke det viktigste hvilken organisasjon som får pengene – det viktigste er at pengene, og dermed hjelpen kommer til de som trenger det.

Del dette innlegget:

You may also like...

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *