Settlers fra Catan

Dette brettspillet er en moderne klassiker! Som ett av familiens favoritter for tiden tas det frem til en runde minst hver søndag – gjerne med en bonusrunde midt i uka hvis vi tilfeldigvis er hjemme alle sammen.

Settlers er et relativt enkelt strategispill hvor oppdraget er å bosette øya Catan og gjennom å bygge veier og landsbyer og drive handel mellom spillerne bli førstemann til 10 «seierspoeng» og dermed kunne krone seg som en slags greve over den lille øya. For å lykkes må man legge landsbyene sine strategisk slik at man sikrer seg ressurser å bygge med. Ressursene du har tilgjengelig er tre, murstein, hvete, sau og stein. Alt man gjør for å komme videre i spillet baserer seg på å bytte disse ressursene mot oppgraderinger og kort fra banken.

DSC_0009

Settlers spilles med to terninger, og kombinasjonen du slår på begynnelsen av turen din avgjør hvem som får hvilke ressurser. Hver rute på spillebrettet har nemlig et tall, og alle som har landsbyer knyttet til ruter med tallet som slås på terningen får ressursene ruten inneholder. Det kan derfor være lurt å satse på å legge seg på steder knyttet til tallene 6 og 8, som statistisk sett er kombinasjoner som slås ofte.

Aller oftest, hvis vi skal tro statistikken, slås tallet 7. Dette aktiverer spillets wildcard og Nemesis: røveren. Denne sniken stjeler ressurser av deg og blokkerer ruten på brettet der den til en hver tid oppholder seg. Dermed veksler den mellom å være din beste venn eller verste fiende, alt etter som den ødelegger for deg eller motspillerne.
Hvis du er nysgjerrig på hvordan spillet fungerer kan du ta en titt på denne episoden av Wil Wheaton’s Tabletop. Dette er en serie der Wheaton samler en gjeng og spiller seg gjennom forskjellige brettspill hver uke, og gir en fin mulighet til å sjekke ut nye spill og lære de grunnleggende reglene.
[youtube https://www.youtube.com/watch?v=o3WJTlDa7oo]
Grunnspillet trenger 3-4 spillere for å spilles, og passer dermed godt til en gjennomsnittlig familie. Det krever en del strategi og passer dermed ikke for de aller yngste, men er barna 10-12 år er det helt ypperlig. Det at spillebrettet er helt nytt hver gang (brikkene legges tilfeldig) gjør at det kan spilles igjen og igjen uten at det blir kjedelig. Det finnes også en rekke utvidelsespakker, blant annet en som gjør at spillet også fungerer med 2 spillere.
Settlers fra Catan er et glimrende spill som kan anbefales på det absolutt varmeste. Med dette har du mange timer med moro (og frustrasjon..) foran deg.
PS: Spillet finnes også i en versjon tilpasset de yngre barna. Vi har ikke spilt det, men Wil Wheaton har. [youtube https://www.youtube.com/watch?v=iZ3gKVr9taE]
Del dette innlegget:

You may also like...

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *