Greit å overvåke barna?

Et firma i Sandefjord har lansert en klokke foreldre kan sette på armen til barna sine så de alltid kan se hvor de er. Det bidrar nok til en trygghetsfølelse for foreldrene, men det er også et klart brudd på barnas rettigheter.

Altfor mange foreldre bekymrer seg unødig. Dette er framtida.

Dette sier mannen bak konseptet GPSforbarn.no til Sandefjords Blad. Gjennom nettstedet selger han en barneklokke med en innebygget GPS-sender som sender signaler til en app på foreldrenes telefon. Den har også en innebygget mobiltelefon som gjør at barna kan ringe hjem ved å trykke på en knapp på klokken. Tanken er at det skal bidra til trygghet for voksne og barn.

Realiteten er at det er overvåking og et urimelig inngrep i barnas privatliv. Barneombud Anne Lindbo sier i artikkelen at konseptet strider mot Barnekonvensjonen. Direktør i Datatilsynet, Bjørn Erik Thon, påpeker at det også skaper unødig frykt:

Dette påfører barn en unødvendig redsel, og forteller at verden er et farlig sted. Det er den ikke for barn.

FNs Barnekonvensjon artikkel 16, første ledd, begynner som følger: «Ingen barn skal utsettes for vilkårlig eller ulovlig innblanding i sitt privatliv». Oversatt til norsk dagligtale betyr det at ingen barn skal overvåkes. Denne artikkelen er mer eller mindre ordrett den samme som artikkel 12 i Menneskerettighetskonvensjonen. Kort oppsummert har barn den samme rett på personvern og beskyttelse mot overvåkning som voksne.

Dette betyr at det finnes en enkel syretest når du lurer på hva som er greit og ikke greit av elektronisk innblanding. Det du vil gjøre for å beskytte barna dine; er det greit om arbeidsgiveren din gjør det samme mot deg?

  • Er det greit at sjefen din bestemmer hvilke nettsider du kan gå på?
  • Er det greit at sjefen din kontrollerer nettleserhistorikken din?
  • Er det greit at sjefen din sjekker tekstmeldingene på mobilen din?
  • Er det greit at sjefen din leser meldingshistorikken din på Facebook?
  • Er det greit at sjefen din krever at du går med GPS firmaet kan sjekke?

For hvert punkt du sier nei har du et inngrep som heller ikke er greit at vi som foreldre utsetter barna våre for. Til tross for at vi gjør det fordi vi ønsker å beskytte dem. Ja, det kan hende barna våre opplever noe fælt. Det kan hende det starter på mobilen eller på PCen. Det betyr ikke at det er greit at vi lærer barna at overvåking er normalt og riktig.

Som foreldre er det vår oppgave å utstyre barna med sunn fornuft og et arsenal av kloke strategier. Bruk hjelm når du sykler. Ikke balanser på verandaen i fjerde etasje. Bruk bilbelte når du er i bil. Ikke avtal å møte folk du har møtt på internett. Snakk med oss hvis du opplever noe ubehagelig, hvis noen plager deg på skoleveien eller ber deg sende bilde av tissen din på mobilen. Si fra når du går noe sted, for vi blir engstelige når vi ikke vet hvor du er.

Les også: Barna dine er smartere enn deg

Vi vil strekke oss langt for at barna våre skal være sikre. Til syvende og sist må vi allikevel lære oss å stole på dem. Overvåking er det motsatte av tillit, det skaper ikke trygge og åpne barn. Og det er det vi prøver å få til, er det ikke?

Del dette innlegget:

You may also like...

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *